Répássy: Gyurcsány örökbérletes a kormányüdülőben
2003.07.30

A Fidesz azt szorgalmazza, hogy haladéktalanul kerüljön nyilvánosságra az állami szervek üdülőingatlanjainak felméréséről készült Kehi-jelentés. Az ellenzéki párt ugyanis azt gyanítja, hogy abban szó van Gyurcsány Ferenc cégcsoportjának balatonöszödi ingatlanszerzéséről. A kancellária visszautasítja a vádakat, mert az üdülőt a miniszter nyílt pályázaton vette.

Répássy Róbert, a Fidesz helyettes frakcióvezetője szerint Kiss Péter kancelláriaminiszter falazik minisztertársának, Gyurcsány Ferencnek azzal, hogy nem adott betekintést a képviselőnek, a Kehi egyik tavalyi jelentésébe, amely a kormányszervek üdülési célt szolgáló ingatlanjait mérte fel. Répássy szerdai tájékoztatóján közölte: felkeltette érdeklődését az elutasító válasz, ami mögött Gyurcsány Ferenc balatonöszödi ingatlanszerzését sejti. Emlékeztetett: Gyurcsány maga jelezte egy tájékoztatón, hogy a tulajdonában álló cégek szerződésben állnak a magyar állammal egy balatonöszödi ingatlan lízingelése kapcsán. 

Répássy ismertetése szerint az ALDO Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Tanácsadó Kft. 9 évvel ezelőtt lízingszerződést kötött a magyar állam tulajdonában álló balatonöszödi kormányüdülő egy részére. A megállapodás tárgya a kormányüdülő 18-as számú villája, amely egy több mint 900 négyszögöles, önálló vízparti telken áll, egy 300 négyzetméteres, kétszintes házzal. 

Az ingatlan a tizedik év végén, vagyis idén december 31-ével kerülhet a vállalkozás tulajdonába ötmillió forintos maradványértéken. Répássy szerint az ügy pikantériája, hogy ezzel a sportminiszter örökbérletet váltott a mindenkori magyar kormány üdülőjébe, függetlenül attól, hogy éppen tagja-e a kabinetnek vagy sem. Répássy az Index kérdésére az ingatlanszerzésről elmondta: a lízing szerződés megkötése előtt pár hónappal megosztották a kormányüdülő telkét, egy több hektáros, illetve az említett telekre, így már nem volt akadálya a privatizációnak. Megjegyezte sem előtte, sem azóta senkinek nem adtak el egyetlen darabot sem a kormányüdülőből. 

Feltételezése szerint a számára ki nem adott Kehi-jelentés elmarasztaló megállapításokat tartalmazhat az ügyletre vonatkozóan, ezért tagadták meg annak kiadását. Répássy Róbert felszólította Kiss Pétert, hogy adjon a történtekre magyarázatot, és közölje: a Kehi-jelentés tartalmazza-e Gyurcsány miniszter cége által lízingelt állami üdülő-inagtanra vonatkozó ellenőrzés tényeit és következtetéseit. Répássy azt kéri, ha igen, akkor haladéktalanul tegyék közzé az anyag vonatkozó részét. A MeH válaszol A kancellária éles hangú közleményben utasította vissza Répássy Róbert fideszes képviselő szerdai kijelentéseit, mely a közlés szerint számos csúsztatást tartalmazott. 

A kancellária cáfolja, hogy Kiss Péter utasítására tagadta volna meg a Kehi az adatok kiszolgáltatását, hiszen a miniszter egyik levelében éppen arra hívta felz intézmény vezetőjének figyelmét, hogy az ő felelőssége minden konkrét esetben annak eldöntése: ki ad-e egy anyagot, avagy sem. A MeH közlemény szerint a Kehi elnöke a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992-ben született törvény alapján döntött úgy, hogy - mint minden más, hasonló kérés esetében - mindaddig nem teszi lehetővé a jelentésbe való betekintést, amíg azt a kormány nem tárgyalta. A közlemény szerint márpedig a kabinet az anyagot nem tárgyalta meg. 

"Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter egyébként kinevezése után bemutatta a nyilvánosságnak valamennyi gazdasági érdekeltségét. A sajtónak szétosztott anyagban szerepel annak a balatoni ingatlannak a tízéves lízingszerződése is, amelyre Répássy Róbert feltételezhetően utalgat. Így ismert, hogy a szerződést nyílt pályázati eljárás keretében, még 1994 januárjában kötötte meg az Aldo Ingatlanfejlesztő Kft" - zárul a MeH közleménye.

index.hu