Igazságügyi tárgyú törvényeket tárgyalt az Országgyűlés
2017.10.03

Jövő januártól változik az ügyvédi tevékenységről szóló törvény, az előterjesztés ezzel összefüggésben változtat azokon az előírásokon, amelyek a jogtanácsosok és az ügyvédek eljárására, a jogi képviseletre, valamint az okiratok ellenjegyzésekre vonatkoznak. Az ügyvédi tevékenységről szóló jogszabályt követően a büntetőeljárási törvény általános vitáját folytatta le kedden a parlament. Fidesz: korábbi törvénymódosítások indokolják a változtatásokat.

Völner Pál közölte: a szabadalmi ügyvivőkről szóló jogszabályhoz kapcsolódóan egészül ki a törvény az összeférhetetlenségre, a szabadalmi ügyvivői titokra, valamint a fegyelmi eljárásokra vonatkozó szabályokkal. A polgári perrendtartás változásához igazodva változnak a perbeli meghatalmazotti képviseletre vonatkozó szabályok, hogy ilyen esetekben kamarai jogtanácsos is eljárhasson.

A kamarai tagsággal rendelkező jogtanácsosokról közhiteles névjegyzék jön létre, az etikai szabályok és a felügyeleti tevékenység előírásai is megszületnek. Az előterjesztés a vezető jogtanácsos helyett bevezeti a vezető jogász tisztségét. Ha a vezető jogász feladatai közé ügyvédi tevékenység is tartozik, ez csak ügyvédi kamarai tagság mellett látható el. A kamarai jogtanácsos feladatkörének bővülése indokolja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló jogszabály változtatását is. A kamarai jogtanácsos integrációja nyomán a pályázati követelményekre vonatkozó rendeleteket is módosítani kell – mondta az államtitkár. Változnak a közjegyzőről, valamint a hagyatéki eljárásról szóló törvények is. Növekszik a közjegyzők kötelező felelősségbiztosításának összege és bővül a közjegyző-helyettesként végezhető tevékenységek köre. Korszerűsödik a közjegyzői nyilvántartások rendszere is – tette hozzá. A választottbírósági törvény is módosult – emlékeztetett –, amelyhez kapcsolódóan törvényben kell rögzíteni a tiszteletdíjjal kapcsolatos előírásokat. Ennek értelmében arról a delegáló szervezeteknek kell megállapodniuk.

Répássy Róbert, a Fidesz vezérszónoka a jogszabály-módosítást egyrészt a januárban életbe lépő új ügyvédi törvénnyel, másrészt egyéb igazságügyi törvénymódosításokkal indokolta. Kiemelte, hogy a jogtanácsosok helyzete megváltozik a jövőben, míg tevékenységük keretei elavultak, a '80-as években alakították ki azokat.

Az új ügyvédi jogszabály létrehozza a kamarai jogtanácsos intézményét, ami sajátos átmenet az ügyvéd és a jogi előadó között - tette hozzá, jelezve ugyanakkor, hogy az ügyvédek szakmai tevékenységi köre és felelőssége a jövőben is szélesebb lesz.

A kormánypárti képviselő a javaslat támogatását kérte.

Völner: a jogalkotás komplex munka

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára zárszavában azt felelte: a jogalkotás komplex munka és mindig van benne simítanivaló.

Ha van igény, szívesen látják a képviselőket egyeztetésre a minősített többséget igénylő passzusok miatt - válaszolta az MSZP-nek és a Jobbiknak.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a felelősségbiztosítás emelése a kamara javaslata volt.

Ezt követően az elnöklő Hiller István lezárta az általános vitát.

Több büntető tárgyú törvény is módosul

A parlament a büntetőeljárásról szóló törvény, egyes büntető tárgyú törvények, valamint az európai uniós és a nemzetközi bűnügyi együttműködést szabályozó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta ülését.

Az előterjesztőként felszólaló Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a javaslat több törvényt is módosít. A módosítások egyik részét az új polgári perrendtartás (pp) elfogadása indokolta - hangsúlyozta. Az indítvány egységesen a jogutódnak biztosítja a magánfélként való fellépés lehetőségét - folytatta. A keresetlevél előkészítésének és a perindításnak a polgári perrendtartásról szóló törvényben meghatározott joghatásai fennmaradnak - közölte.

Az erre hivatott szervek a jövő év elejétől kötelesek biztosítani az ügyek elektronikus ügyintézését - hívta fel a figyelmet. A Btk. jelenlegi szabályozása viszont papíralapú ügyintézésre és kapcsolattartásra íródott, ezért ezt most felül kellett vizsgálni.

Az Európai Unió tagállamai közötti kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény második kiegészítő jegyzőkönyvének kihirdethetőséghez módosítani kell a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvényt is - hangsúlyozta.

Az indítvány rendelkezik a fogvatartottak ideiglenes átadásának körülményeiről, illetve átfogóan szabályozza a sértettek vagyontárgyainak visszaadását is - mondta az államtitkár.

Újraszabályozzák a felügyeleti intézkedést is, annak során a magyar jogszabályok az irányadóak valamint kiegészítik az egészségügyi termékek hamisításának tényállását - közölte.

Fidesz: a bírósági eljárás megzavarása minősített esetnek számít majd

Répássy Róbert, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta, hogy a Fidesz támogatja a törvényjavaslatot. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az indítvány kizárja, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés mellett a pénzbüntetést is kiszabjanak. Fontosnak nevezte az illegális gyógyszerek előállítására alkalmas hatóanyagok kereskedelmének komolyabb szankcionálását is, mert az ilyen cselekményt a jövőben előkészületi magatartásként lehet majd büntetni.

A bírósági eljárások megzavarása eddig is büntetendő volt, de a jövőben minősített esetnek számít és súlyosabban büntetik majd - hívta fel a figyelmet. A javaslat pontosítja a tiltott adatszerzés tényállását is - hangsúlyozta.

A zárt célú távközlő hálózaton keresztüli kihallgatást a jövőben sokkal szélesebb körben alkalmazhatják, így például a bíró gyorsabban tud döntést hozni a fogvatartási intézetben tartózkodó gyanúsítottal szemben - közölte a képviselő.

MTI / webradio.hu