1956-os emlékművet avattak Galvácson
2017.04.22

2017. április 22-én a XII. Szendrői „Vitézlő” teljesítmény túra keretében avatták fel Galvács fölött a Görög bércen, a Bódva-völgyi 56-osok emlékművét, a tanösvényt és pihenőhelyet. Az emlékmű az Edelényi Járási Munkástanács vezetőinek, dr. Hatvani Viktornak, Tömöl Bélának, Boskó Károlynak, Tóth Istvánnak, Nagyfejeő Jánosnak, dr. Kovács Lajosnak és dr. Borsovai Lengyel Gyulának állít emléket.

Albert Tamás a Bükk 900 Természetbarát Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Wass Albert: Üzenet haza c. versét szavalták el a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskola és a Földes Ferenc Gimnázium diákjai.

A Bódva-völgyi 1956-os eseményeket felidézte az egykori nemzetőr és edelényi járás munkástanácsa elnökének, a rendszerváltás utáni első országgyűlési képviselő dr. Hatvani Viktornak a fia, dr. Hatvani Zoltán.

Az 56-os emlékmű szalagját átvágta dr. Répássy Róbert országgyűlési képviselő.

Az avató ünnepség után az emléktúra útvonalát követve Galvácson keresztül Szendrőbe gyalogoltak az avatók, és a népszerű Vitézlő-túra célállomásán találkozhattak a sportesemény mintegy 1200 főnyi résztvevőjével.

Loj Balázs / SajóMente.hu