Az edelényi munkástanács elnökére emlékeztek Szendrőben
2016.12.20

Dr. Hatvani Zoltán, Apám hitte című könyvének bemutatására került sor a szendrői Lórántffy Zsuzsanna Diakóniai Központban. A könyv dr. Hatvani Viktor életét mutatja be. A szendrői majd edelényi járási munkástanács elnökét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az 1956-os forradalomban játszott vezető szerepéért. A kisgazda politikus már Rákosi börtöneit is elszenvedte.

Benke András, a Kuratórium elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és mint keresztyén ember a könyvbemutatót „A Könyv" -ből vett idézettel nyitotta meg a rendezvényt: „Hallottátok, hogy, megmondatott: szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek, mert ő felhozza napját gonoszakra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak." (Mt. 5,43-45)

A nt. úr a szeretet Krisztusi parancsa kapcsán a megbocsátást emelte ki, hangsúlyozva, hogy akkor lehet megbocsátani, ha tudjuk, kinek és mit bocsátottunk meg. A könyv megjelenése nem bosszúállás, mert az Istené, hanem emlékállítás, főhajtás, tisztelet a bátraknak. Mert egyetértünk azzal, ami az '56-os szabadságharc 60. évfordulójának jelmondata „Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak." Sztevanovity Zorán: Apám hitte... c. dalában még nem énekelhette meg azt, ami Dr. Hatvani Viktor életét is jellemezte: én is hiszek Jézus Krisztusban.

Ezek után Dr. Hatvani Zoltán rövid recenziót adott könyvéről. Ebben elmondta, személyes élményeit, olyan részletességgel, hogy a könyvet érdemes legyen elolvasni. Erről most mi sem írunk többet, helyette ajánljuk a könyvet elolvasásra.

Dr. Répássy Róbert ajánlásában megfogalmazta: a könyvet úgy lehetne összefoglalni, mint „a 20. századi Magyarország történelme egy ember életén át bemutatva". Hangsúlyozta továbbá, hogy a most bemutatott könyv kevesebb időt szentel az idilli élet éveinek, de ebből kevesebb is volt. Az egész könyvön átsugárzik Dr. Hatvani Viktor életpályája mélyén az a hit, amely segített neki túlélni a borzalmakat. Az országgyűlési képviselő úr úgy fogalmazott: „Nem nagyon tudom kihez hasonlítani, mert kevesen voltak, akik ilyen szenvedésen mentek keresztül. Céltábla volt és lőttek is rá a kommunisták. Az átélt szenvedések ellenére családja és az emléke ép maradt, valójában nem is tudjuk elképzelni azt a 8 hónapot az Andrássy út 60-ban." Mindezt csak azzal a hittel, családja iránti szeretettel és gerinccel lehetett túlélni, amit nem tudtak megtörni. Amit mindenütt tudnak a világon a magyarokról az 56, amikor egy nép felkelt a hatalmas Szovjetunió ellen. Nem lett volna szabadság az ezredfordulón, ha nincs 56. S hogy mennyire kellenek a vidéki történések is, azt jól mutatja az a kérdés, hogy kik vitték diadalra 56-ot. A kérdésre eddig kétféle válasz létezett: Nagy Imréék vagy a pesti srácok. Ebben a könyvben megkapjuk a 3. választ, ez a vidék forradalma is volt.

Az ajánlás után Dr. Hatvani Viktor dédunokái elszavalták azt a verset, amelyet a börtönben tanulta meg dédnagyapjuk, ma már tudjuk, amiről akkor tilos volt beszélni, ez a vers: Wass Albert: Üzenet haza c. verse.

Ezt követően a kérdések és hozzászólások lehetősége következett, melynek indíttatására kellemes és aktív diskurzus alakult ki, miközben a szerző dedikálta könyvét azok számára, akik ezt igényelték.

Benke András / tirek.hu / minap.hu