Az osztrák és a szlovén bírósági igazgatási modellről tájékozódott Répássy Róbert
2011.06.23

Az osztrák és a szlovén igazságügyi miniszter, az osztrák és a magyar legfelsőbb bírósági elnök, két államtitkár és egy nagykövet részvételével, huszadik alkalommal rendezte meg a Magyar Jogász Egylet Vas Megyei Szervezete a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával a Pannon Jogász Napokat. A június 16-18-ig tartó szimpóziumon részt vett Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár is.

Répássy Róbert üdvözlőbeszédében tételmondatként az új Alaptörvényből idézett: "az emberi méltóság sérthetetlen". A mondat a szimpózium meghirdetett témájához kapcsolódik, ami a "Médiahatalom és jogállami korlátai" volt. Az államtitkár elmondta, a deklaráció jól mutatja, miként viszonyultak az alkotmányozók a médiához. Az Alaptörvény az emberi méltósághoz való jogot olyan különleges alapjogként jelöli meg, amelyet egyetlen alapjog, például a véleménynyilvánításhoz való jog, a tájékoztatáshoz való jog vagy a sajtószabadsághoz való jog sem "írhat felül". 

Az emberi méltósághoz való jog korlátozhatatlan alapjog, ezen alapelv mentén tehát helyesen meg lehet határozni a médiahatalom korlátait. Az igazságügyért felelős államtitkár szerint izgalmas napokat élnek a magyar jogászok, a magyar jogrendszer ugyanis folyamatosan megújul. 2012. január 1-ig a törvényhozás még számos új törvényt alkot, hogy egy teljesen megújult jogrendszer léphessen hatályba az Alaptörvénnyel egyidőben. Hozzátette, a következő hónapokban a jogásztársadalom parázs vitákat folytat, de ahogy eddig, úgy a jövőben is a szakmai egyeztetés teret enged a különböző véleményeknek. 

A háromnapos szimpózium alkalmából a szomszédos államok, Ausztria és Szlovénia igazságügyi miniszterei is Szentgotthárdra érkeztek. Beatrix Carl osztrák és Ales Zalar szlovén igazságügyi miniszter Répássy Róberttel a második napon zártkörű eszmecserét tartottak. A konzultáción az igazságügyért felelős államtitkár az osztrák és a szlovén bírósági igazgatás működéséről tájékozódott a miniszterektől. A két szomszédos EU-tagállam bírósági igazgatási rendszerében ugyanis az igazságügyi minisztériumnak jelentős szerepe van. 

Répássy Róbert arról érdeklődött, hogyan tudnak együttműködni a független bíróságok az igazságügyi kormányzattal, hiszen ősszel a bírósági szervezetet és a bírósági igazgatást érintő törvények is napirendre kerülnek Magyarországon. Beatrix Carl osztrák igazságügyi miniszter szlovén és magyar partnerét a családjog aktuális kérdéseiről kérdezte. Ales Zalar beszámolt az új szlovén családjogi törvényről, amelyet a múlt héten fogadott el a szlovén parlament. Répássy Róbert elmondta, hogy Magyarországon törvény készül a családok védelméről, valamint beszámolt az új Polgári Törvénykönyv előkészületeiről is. 

A kétévente megrendezett szimpózium rangos fóruma a régióbeli szakembereknek, a burgenlandi, a szlovén, a Zala és a Vas megyei jogászoknak. A szimpóziumot a regionális együttműködés szükségessége, a tapasztalatcsere, a találkozás és az együttműködés fontossága hívta életre.

kormany.hu