Répássy Róbertet a törvényalkotási bizottság alelnökévé választották
2015.11.02

November 2-ai ülésén az Országgyűlés 152 igen szavazattal a Törvényalkotási bizottság alelnökévé választotta Répássy Róbert képviselőt.

Az új Országgyűlés megalakulásával létrejött a Törvényalkotási bizottság is, amely fontos, új intézményként épül a törvényhozás folyamatába. A testület a parlament legnagyobb bizottságaként a plenáris ülések mellett az átalakult törvényalkotás másik központja. 

A parlament munkáját ismerő és követő olvasók megszokhatták, hogy a különböző bizottságok meghatározott témákkal foglalkoznak és egy-egy szakpolitika szempontjait igyekeznek érvényesíteni a törvényhozás menetében. A Törvényalkotási bizottság munkája ettől eltér. Az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslatok döntő többsége – függetlenül azok témájától szabályozási területétől – a bizottság elé kerül. Rendeltetése szerint a bizottságnak a törvényalkotás őreként kell működnie, gondoskodva a törvényszövegek koherenciájáról és az Alaptörvény rendelkezéseinek érvényesüléséről, a jogalkotás alkotmányosságáról.

A jogalkotással kapcsolatban sokan és sokféleképpen emlegetik és kérik számon a minőségi jelzőt. Az új bizottság olyan fórum kíván lenni, amely alkalmas terep kormánypárti és ellenzéki képviselők számára, hogy ezt a minőségi szempontot képviseljék a törvények megalkotása során. Azt a minőségi szempontot, amivel az igazságosságot szem előtt tartó, a mindennapi életben jól alkalmazható, valóban megtartó törvények születhetnek. (Elnöki köszöntő) 

Parlament