Ha be akarsz jönni, az ajtón kopogtass!
2015.09.04

Nos, kedves képviselőtársaim, ennek a törvénynek az az üzenete, hogy ha be akarsz jönni Magyarországra, akkor kopogtass az ajtón. Semmi mást nem kérünk - igaz, kicsit nyomatékosan - a Magyarországra jövő külföldiektől, mint hogy az ajtón kopogtassanak, ha be akarnak jönni. 

"Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
 
A vita egyetlen hozzászólójára nem akarok reagálni, az MSZP vezérszónokára, mert az ő felszólalásából csak egy dolog derült ki: nekik nem a bevándorlókkal van bajuk, hanem a kormánnyal van bajuk. (Moraj az MSZP soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi az üzenete ennek a törvénynek? Ismerik azt a jelenséget, hogy néha nagyon bonyolult szabályokat egyszerű üzenetben, egyszerű mondatokban, jelzőtáblákon fogalmaznak meg, ilyenek például a közlekedési jelzőtáblák. Nos, kedves képviselőtársaim, ennek a törvénynek az az üzenete, hogy ha be akarsz jönni Magyarországra, akkor kopogtass az ajtón. Semmi mást nem kérünk - igaz, kicsit nyomatékosan - a Magyarországra jövő külföldiektől, mint hogy az ajtón kopogtassanak, ha be akarnak jönni. Ez így jogszerű, így udvarias, ez felel meg az európai szokásoknak, és ez felel meg a nemzetközi jognak, beleértve a menekültügyi konvenciókat is.

Tisztelt Ház! A törvény elfogadása garantálja Magyarország déli határainak és az Európai Unió határainak védelmét, garantálja, hogy az illegális bevándorlás visszaszorítható legyen, garantálja, hogy a legális határátlépés, beleértve a jogi oltalom alatt álló menekültek befogadását, törvényes rendben történjen. Másként fogalmazva: a kormány célja, hogy a kialakult bevándorlási válsághelyzetben a jog erejével rendet tegyen, az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlókat, akiknek csak egy kis része valódi menekült, rákényszerítse a törvények betartására.

Tisztelt Ház! A törvény elfogadásával a műszaki határzár mellett, annak támogatására kiépül a jogi határzár is, rendezetté, szabályozottá válik Magyarország és az Európai Unió külső határainak átlépése, gyorsabbá válik a menekültügyi eljárás, és határozottabbá válik az idegenrendészeti eljárás. Alkotmányosan, Magyarország Alaptörvényével teljes összhangban, a magyar választók iránti teljes felelősséggel cselekszik az, aki megszavazza ezt a törvényt, mert ne felejtsék el, hogy mindenekelőtt a magyar választóknak tartozunk felelősséggel, akik azért küldtek ide bennünket a törvényhozásba, hogy védjük meg őket, garantáljuk a biztonságukat.

Bölcsességet kívánok önöknek az előttünk álló szavazáshoz.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)"

Országgyűlési Napló / kormany.hu