Életfogytiglan - az apró kortyokban fogyasztott halál
2015.05.11

A kormány kitart a tényleges életfogytiglan mellett, minden fórumon meg fogjuk védeni a legsúlyosabb büntetést. Ha a strasbourgi bíróság még mindig nem tartja kielégítőnek az életfogytiglan szabályozását, akkor más megoldással fogjuk biztosítani, hogy a kegyetlen gyilkosok soha többé ne szabaduljanak. 

"DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Természetes, mondhatni menetrendszerű, hogy minden brutális gyilkosság után napirendre kerül a halálbüntetés visszaállításának kérdése. Nem kell sokáig keresgélni azokat, akik visszaállítanák a halálbüntetést, elég csak beszélgetni azokkal az emberekkel, akiknek a városában ilyen szörnyű bűncselekmény történt. 

Tisztelt Képviselő Úr! A napirend előtti felszólalásra a kormány nevében lehet válaszolni, ezért szeretném önt tárgyilagosan tájékoztatni arról, hogy a kormány nem tárgyalt olyan előterjesztést, amely a halálbüntetés visszaállítására vonatkozna. A kormány azonban minden olyan kérdéssel foglalkozik, amely az embereket foglalkoztatja. Demokráciában nincsenek tabuk, bármiről lehet vitatkozni. Ennek szellemében szeretném önt és az Országgyűlést tájékoztatni, hogy az igazságügyi miniszter ellenez minden, az életet érintő visszafordíthatatlan döntést. Ennek megfelelően ellenzi a halálbüntetést. 

Személyes meggyőződésem szerint a valóban életfogytig tartó szabadságvesztés rosszabb, mint a halálbüntetés. Ajánlom figyelmükbe Bátyi Zoltán és Arató László könyvét, amelynek címe: „Életfogytiglan ‑ Az apró kortyokban fogyasztott halál”. A könyvben egy életfogytiglanra ítélt rab így beszél: „Már eddig is többször eszembe jutott, jobban jártam volna, ha felakasztanak, ugyanis az életfogytiglani börtön nem büntetés, hanem megtorlás, sokkal keményebb, mint a halálbüntetés.” Legyünk igazságosak, a szerzőpáros könyve inkább az életfogytiglan ellen szól, azonban kevés embert lehetne meggyőzni arról, hogy a halálbüntetés hiányában még a tényleges életfogytiglani büntetést is töröljük el. Ellenkezőleg, a kormány kitart a tényleges életfogytiglan mellett (Mirkóczki Ádám: Több tízezer forint!), minden fórumon meg fogjuk védeni a legsúlyosabb büntetést. Ha a strasbourgi bíróság még mindig nem tartja kielégítőnek az életfogytiglan szabályozását, akkor más megoldással fogjuk biztosítani, hogy a kegyetlen gyilkosok soha többé ne szabaduljanak. 

Azoknak a politikusoknak, akik most hangosan tiltakoztak a halálbüntetés ellen, sőt magának a gondolatnak a felvetése ellen is tiltakoztak, én személyesen azt tanácsolom, hogy ha valóban tenni akarnak a halálbüntetés ellen, akkor menjenek az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége elé, és tiltakozzanak ott, mert ott valóban van halálbüntetés. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Dr. Schiffer András: Mi már mentünk! ‑ Taps a kormánypártok soraiban.)" 

Parlamenti Napló