Áldozatok, tettesek – kihívások, megoldások
2012.05.31

Miközben a kormány elkötelezett a kemény bűnüldözés mellett, egyidejűleg támogatja azokat az alternatív büntetési formákat is, melyekkel a kevésbé súlyos bűnök elkövetőit lehet büntetni. Ilyen például a közérdekű és a jóvátételi munka is – fogalmazott Répássy Róbert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata által szervezett „TEtt program az áldozatokért és a tettesekért” projektről szóló konferencián csütörtökön.

Az igazságügyért felelős államtitkár elmondta: igen pozitív eredmények mutatkoznak a közösségi formában alkalmazott közérdekű munka alkalmazásában azokban a megyékben, ahol a bűnözés az országos átlag felett van. Az alternatív büntetési nemek sikeres alkalmazásában komoly szerepe van az Igazságügyi Szolgálatnak – fogalmazott az államtitkár. 

Fontos témája a kétnapos konferenciának az áldozatok védelme is – tette hozzá -, és ezen a téren is nagy eredményeket sikerült elérni az elmúlt időszakban. Megvalósult ugyanis az anyagi és jogi segítség mellett, a 24 órás diszpécserszolgálat és a pszichológiai segítségnyújtás is. 

Répássy Róbert kijelentett, hogy a minisztérium a jövőben is támogat minden olyan kezdeményezést, melyek az áldozatokat támogatják, és az elkövetők társadalomba történő visszailleszkedését elősegítik. 

Csóti András vezérőrnagy tájékoztatott arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben az a célja az ott dolgozóknak, hogy a fogvatartottak büntetésük letöltése után vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. Az elmúlt időszakban a fogvatartottak közül 2400-an vettek részt a társadalmi reintegrációt elősegítő programokban, akik közül a munkaügyi szolgálatok segítségével mintegy 800-an szakképzési programban is részt vettek – mutatott rá a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága. 

Kunfalvi Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának főigazgatója tájékoztatott arról, hogy az Igazságügyi Szolgálat négy fő területre koncentrál a bűncselekmények elkövetőivel és áldozataival összefüggésben. Ezek a területek a következők: az áldozatsegítő szolgálat fejlesztése, a közérdekű munka büntetés végrehajtásának fejlesztése, a közösségi foglalkoztató fejlesztése (mely szervezet egy komplex bűnmegelőzési feladatokkal rendelkező pártfogó felügyelői háttérintézmény, a szerk.), és az elítéltek társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedésének előmozdítása. 

Háttér: 

A bűnmegelőzést és az áldozatsegítő, valamint pártfogó felügyeleti szolgáltatások fejlesztését tűzte ki céljául a „TEtt program az áldozatokért és a tettesekért” elnevezésű uniós projekt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata 4 alprojekt megvalósításában vett rész. A szakértők az elmúlt két év legnagyobb eredményeként azt a 7000 esetet emelték ki, mely során bűncselekmények áldozatai kaptak hatékony segítséget. 

A program keretében hoztak létre non-stop telefonos áldozatsegítő diszpécserszolgálatot, amely hétköznap és hétvégén, éjjel és nappal ingyenesen fogadja a 06-80-225-225-ös zöld számon a segítségkérők hívásait. 

A projektben kiépül mintegy 200 fős önkéntes hálózat tagjai biztosítják, hogy az áldozatsegítő szolgálat szükség esetében házhoz is tudjon menni. Az áldozatok lelki segítségnyújtásának érdekében az észak-magyarországi régióban megyénként egy pszichológust is alkalmaznak.

kormany.hu