Zsebszerződés: véget ér az osztrák vircsaft
2014.01.29

Az igazságügyi államtitkár azt mondta, hogy a törvény nem tesz különbséget uniós állampolgárok között. Répássy Róbert szerint kisajátításról sem lehet beszélni, hiszen a tulajdonhoz való jog nem sérül. „A törvény erejénél fogva bekövetkezik a haszonélvezeti jog megszűnése, a jogosult állampolgárságára való tekintet nélkül. Így fel sem merülhet az állampolgárságon alapuló diszkrimináció kérdése" – nyilatkozta Répássy Róbert.
 

Az új földforgalmi törvény május 1-i hatálybalépésével csak közvetlen hozzátartozóra lehet haszonélvezeti jogot bejelenteni. A kormány ezzel állná útját a zsebszerződések beváltásának. A vidékfejlesztési államtitkár azt mondta, erről a kérdésről nem kívánnak senkivel, így azt osztrákokkal sem egyeztetni.

A Vas megyei Rábapaty egyik gazdája térképen mutatta meg Soroló című műsorunkban, hogy a falu határának mely része van osztrák kézen. „Nagyon-nagyon el vagyok keseredve, mert az egyik oldalon már a falu 40 százaléka az osztráké. A másik felén meg, ami engem egy kicsit bosszant, 50 éves szerződések vannak” – fogalmazott Horváth Gyula rábapatyi gazdálkodó.

A határ túloldalán másért morgolódnak az osztrák gazdák. „Mégis csak jó ez az új földforgalmi törvény, mert Ausztriában kiverte a biztosítékot. És itt nem kétszáz gazdáról és kétszázezer hektárról van szó, hanem sokkal nagyobb területről” – mondja Budai Gyula. Május 1-jétől válhattak volna tulajdonossá az addig csak haszonélvezeti joggal rendelkező osztrák gazdák. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint azonban a termőföld magyar kézben marad.

– A haszonélvezeti jog az új földforgalmi törvény alapján csak közeli hozzátartozók között létesíthető. Ennek alapján az ilyen módon színlelt adásvételek vagy tulajdonátruházással kapcsolatos szerződések semmis szerződéseknek tekinthetők – közölte Budai Gyula.

Az igazságügyi államtitkár azt mondta, hogy a törvény nem tesz különbséget uniós állampolgárok között. Répássy Róbert szerint kisajátításról sem lehet beszélni, hiszen a tulajdonhoz való jog nem sérül. „A törvény erejénél fogva bekövetkezik a haszonélvezeti jog megszűnése, a jogosult állampolgárságára való tekintet nélkül. Így fel sem merülhet az állampolgárságon alapuló diszkrimináció kérdése – nyilatkozta Répássy Róbert. – Tehát ezért alaptalan bármiféle diszkriminatív rendelkezés felvetése bárki részéről, aki állampolgársági alapon támadná ezt. Másrészt a haszonélvezeti jog nem alkotmányos alapjog, álláspontunk szerint a tulajdonhoz való jog az alkotmányos alapjog” – tette hozzá az igazságügyi államtitkár.

A zsebszerződésekkel foglalkozó tárcaközi bizottság munkájában a parlamenti pártok közül csak az LMP és a Jobbik vett részt. „Azért ennél sokkal előrébb kellene tartanunk. És sokkal inkább arról volt szó, hogy a gyakorlati megvalósulása is megtörténik ezen ügyletek feltárásának. És itt elismerem azt is, hogy az előző kormányok nem csak passzívan álltak ehhez a kérdéshez, hanem talán kifejezetten még akadályozták is ezen ügyleteknek a megoldását” – vélekedik Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő.

A szocialisták nem érezték fontosnak a zsebszerződések felszámolását, a bizottság ülésén szerdán sem jelent meg az MSZP képviselője.   

Hír TV / MNO