Törvénykoncepció készül az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról
2014.01.17

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár közölte, az új büntető- és polgári törvénykönyv elfogadása után a közigazgatási és igazságügy-miniszter elindította az új büntető és polgári eljárásjogi törvény kodifikációját is. E terület fontos része, hogy az igazságügyi adatokat hogyan kell kezelni és ezek miként ismertethetők meg a nyilvánossággal. 

A jogszabály célja a bíróságok munkájának átláthatóbbá tétele, ezáltal a beléjük vetett bizalom növelése - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szegeden.

Egyre több igazságszolgáltatással kapcsolatos ügy kerül a közvélemény figyelmének középpontjába, kutatások szerint a hírek negyven százaléka is bírósági tárgyalásokkal kapcsolatos lehet mondta az OBH elnöke a Szegedi Ítélőtáblán, az új igazságügyi adatkezelési és tájékoztatási törvény koncepciójáról rendezett konferencia utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette: az informatika fejlődése azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődők pillanatról pillanatra nyomon kövessék a tárgyalótermekben történteket.

Az új jogszabály koncepciójának előkészítése során igyekeznek feltérképezni a problémákat és összegyűjteni a lehetséges megoldási javaslatokat - közölte Handó Tünde. A problémák között említette, hogy több jogszabály is tartalmaz az igazságügyi adatokkal kapcsolatos előírásokat, amelyek azonban egymással nem feltétlenül vannak összhangban.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár közölte, az új büntető- és polgári törvénykönyv elfogadása után a közigazgatási és igazságügy-miniszter elindította az új büntető és polgári eljárásjogi törvény kodifikációját is. E terület fontos része, hogy az igazságügyi adatokat hogyan kell kezelni és ezek miként ismertethetők meg a nyilvánossággal. Az új igazságügyi adatkezelési és tájékoztatási törvény koncepciójának a bíróságok által kezdeményezett előkészítése jól illeszkedik ebbe a folyamatba - mondta. 

MTI / Hiradó