Az alaptörvény ötödik módosításához igazítana a kormány több törvényt is
2013.11.13

Az alaptörvény ötödik módosításához igazítana a kormány több törvényt is - nyilatkozta Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a Duna TV Közbeszéd című műsorában szerdán.
 

POLITIKAI REKLÁM - Az államtitkár elmondta, hogy a javaslat szerint a közszolgálati médiumokra előre meghatározott műsoridőben, percben meghatározott műsorkeretben kellene a választási kampány időszakában közzétenni a pártok hirdetéseit. Ennek az a célja, hogy előre szabályozott és a pártok közötti versenyt segítő módon tegyék közzé ezeket a politikai reklámokat. A törvény meghatározná, hogy melyik műsorsávban, műsoridőben kell közzétenni a politikai reklámokat. A kereskedelmi médiumok esetében fő szabályként ugyanezek a szabályok irányadók, azzal a lényeges különbséggel, hogy a kereskedelmi televíziók, rádiók eldönthetik, hogy egyáltalán akarnak-e politikai reklámokat közzétenni. Amennyiben ötven nappal a választások előtt közlik, hogy vállalják a politikai reklámok közzétételét, akkor ugyanezekkel az esélyegyenlőségi és arányossági szabályokkal, rövidebb időben is vállalhatják ezt a reklámozást.
 
ALKOTMÁNYBÍRÁK NYUGDÍJAZÁSA - Répássy Róbert az alkotmánybírák nyugdíjazása kapcsán elmondta, hogy az alkotmánybírák mindig a legfőbb közjogi méltóságokhoz hasonló szabályozásban részesülnek, hiszen az alkotmánybíróság is az egyik legfőbb közjogi testület, ezért például a Kúria elnökének, vagy a legfőbb ügyésznek is a korhatárát a bíráktól eltérően szabályozták eddig. Az alkotmánybíráknál azért nem tartja a kormányzat alkotmányosnak, hogy jelenleg van egy felső korhatár, mert maga az alkotmány 12 évben határozza meg a megbízatási idejüket. Tehát az alaptörvényben rögzített megbízatási időt szűkíti az alkotmánybírósági törvény, hiszen van, akit már 66 évesen választottak meg, és az alkotmány szerint 12 év lenne a megbízási ideje, mégis rövidebb időt töltene ki. A hosszú életkorig biztosított egzisztenciális függetlenség a bíráskodásban is függetlenséget jelent. Aki nem tud részt venni az alkotmánybíróság munkájában, azt felmentik, vagy megszűnik a megbízatása.
 
DEVIZAHITELESEK - A devizahitelesek kapcsán Répássy Róbert hangsúlyozta, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kérte fel az igazságszolgáltatás legfőbb szereplőit, hogy tartsanak egy kerekasztal-beszélgetést, hiszen azt tapasztalták, hogy a devizahitelesek ügyében néha egymásnak is ellentmondó bírósági ítéletek születtek. Az államtitkár szerint még ebben az évben megoldás születik. A kormány a méltányos igényeknek eleget szeretne tenni, ez azonban nem jelenthet minden devizahiteleseknek segítséget, hiszen vannak olyan devizahitelek, amelyek így akár kedvezőbbekké válnának, mint a forinthitelek. 

Hirado.hu