Magyar közreműködéssel Európai Büntetőjogi Kutatási Központot alapítottak Sanghajban
2013.10.25

A Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia - a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, valamint a Temesvári Nyugati Egyetem Jogi- és Közigazgatástudományi Karának közreműködésével - Európai Büntetőjogi Kutatási Központot alapított Sanghajban. 

Az október 24-ei sanghaji alapító ünnepséget követő nemzetközi büntetőjogi fórumon részt vett Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára és Kiszely Katalin helyettes államtitkár. 

A KIM államtitkára a magyar büntetőeljárás során érvényesülő magyar jogorvoslati rendszert mutatta be a nemzetközi büntetőjogi konferencia résztvevőinek, amelyet mind az Alaptörvény, mind a büntetőeljárásról szóló törvény biztosít. A büntetőeljárások kapcsán megemlítette, hogy a magyar Kormány célul tűzte ki az új büntetőeljárási kódex megalkotását tekintettel arra, hogy a hatályos törvény elveszítette egységességét a társadalmi és gazdasági változásoknak, valamint a folyamatos módosításoknak köszönhetően.

Ez év júniusában a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia (Shanghai Academy of Social Sciences, SASS) delegációja Magyarországra és Romániába látogatott. A kínai delegáció a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem vezetőivel találkozott, ahol jogi és egyéb tudományos területeken való együttműködésről tárgyaltak. A megbeszélések során a magyar Büntető Törvénykönyv kínai nyelvre történő fordításáról is megállapodás született, a projekttel kapcsolatosan az előkészítési munkálatok már meg is kezdődtek. Ezen kívül a felek szándéknyilatkozatot tettek a kölcsönös diákcserékről.  A két ország közötti szorosabb együttműködés érdekében a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia Jogtudományi Intézete javasolta egy Európai Büntetőjogi Kutatási Központ felállítását, amelyben Magyarországnak is jelentős szerepe lesz.

A Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia Európai Büntetőjogi Kutatási Központjának tiszteletbeli igazgatója Dr. Polt Péter legfőbb ügyész, igazgatója dr. Gál István László egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar), igazgatóhelyettese Dr. Lucian Bercea dékán (Temesvári Nyugati Egyetem, Jogi és Közigazgatás-tudományi Kar, Románia).  

kormany.hu