Büntetőjogi változások
2013.10.15

Répássy Róbert szerint az ároktői bandával kapcsolatos eseményekre is reagál az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódó más törvények módosítása, amelyet kedden kezdett el tárgyalni az Országgyűlés.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára azt mondta, az előterjesztés módosítja a lakhelyelhagyási tilalomra és a házi őrizetre vonatkozó szabályokat, amely alapján a bíróság minden esetben - a terhelt hozzájárulása nélkül is - dönthet a nyomkövető alkalmazásáról. A hatályos szabályok szerint a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt csak akkor lehet az érintett hozzájárulása nélkül alkalmazni, ha az előzetes letartóztatása azért szűnik meg, mert annak a törvényben meghatározott maximális tartalma letelt - ismertette.

Az államtitkár a főbb módosítások között említette, hogy az egyéves gyakorlattal rendelkező ügyvédjelölt a törvényszéken elsőfokú eljárásban eljárhat, de védőbeszédet nem tarthat. Módosul a bíróság összetételére vonatkozó szabály, így másod- és a harmadfokú bíróság a felülbírálati, illetve a Kúria a felülvizsgálati indítvány elbírálásakor eljárhasson öt hivatásos bíróból álló tanácsban - közölte.

Répássy Róbert azt mondta, a jövőben a terhelt adatváltozással kapcsolatos bejelentési kötelezettsége az értesítési címre is kiterjed. A lakásmaffia ügyekben lehetőség lesz arra, hogy a zsarolás, a csalás és az uzsora-bűncselekmény sértettje az ingatlannal kapcsolatos rendelkezési joggal összefüggő polgári jogi igényt is tartalmazó indítványában ideiglenes intézkedésként kérheti a birtokából kikerült ingatlan kiürítését és annak a magánfél birtokba adását.

Lehetőség lesz rá, hogy a tanú vallomását - beleegyezése esetén - a kiemelt ügyeken kívül is vizsgálják poligráffal.

Répássy Róbert közölte, visszaállítják azt a korábbi szabályozást, miszerint a jogorvoslati jogosultság általános, kivéve ha azt a törvény kifejezetten kizárja, panaszra viszont csak az jogosult, akire nézve a határozat közvetlen rendelkezést tartalmaz. Hozzátette: az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítvány gyanúsítottnak és védőnek megküldött példányához csatolni kell az elrendelést megalapozó nyomozási iratok másolatát is.

Az államtitkár elmondta, a büntető törvénykönyvben új tényállások lesznek, így lehetőség lesz arra, hogy az Európai Unió három fő intézményének (parlament, bizottság, tanács) védelme bármilyen hírszerző tevékenységgel szemben biztosítható legyen. Elmondta, a sportbeli csalások, azaz a bunda ellen is fel kell lépni, ezért új tényállásként vezetik be a sporteredmény tiltott befolyásolását.

Répássy Róbert elmondta, a büntetőügyekhez hasonlóan a szabálysértések esetében is lehetőség lesz a közvetítői eljárásra. Szabálysértési mediáció a fiatalkorúak által elkövetett, valamint a szabálysértési elzárással sújtható szabálysértések miatt indult eljárásban lesz majd alkalmazható - jegyezte meg. 

MTI