Narancsosok az acélvárosban
2006.05.21

Május közepén hatvan új belépőt vettek fel a Fidesz miskolci szervezetébe, mely velük együtt immár hatszázhatvan tagot számlál. A kampány alatt ezernél is több aktivista ragasztott plakátot, hordta a narancsszín ajándéktárgyakat, népszerűsítette az ellenzéki pártot. Ilyen nagyszámú segítő korábban soha nem működött közre a helyi kampányban.

És mégis: a város négy választási kerületében már az első fordulóban győzött az MSZP jelöltje. Egy helyi elemző szerint, ha a százhetven miskolci szavazókör eredményeit átszámítanák az önkormányzati választókerületekre, akkor huszonhét egyéni képviselői mandátumból huszonhatot az MSZP szerzett volna meg, és csak egy helyen nyert volna a Fidesz. 

Miskolci politikusok négyszemközti beszélgetéseken arról pletykálnak: a Fidesz országos központjában gyakorlatilag leírták Miskolcot, ahol az MSZP 2002-ben is 4:0 arányban nyerte a parlamenti választásokat, és 27:0 arányban győzött az önkormányzati választókerületekben. Mintha négy év alatt semmi nem történt volna az egykori acélvárosban. Legalábbis semmi olyan, ami érdemben befolyásolta volna a pártszimpátia alakulását. 

A választási vereség okainak érté-kelésekor a miskolci fideszesek nem sietnek a szennyes kiteregetésével. Juga György városi elnök és Pelczné részben a párt rossz sajtójával magyarázza a gyenge eredményt: saját felmérésük szerint a kampány alatt a helyi médiában jelöltjeik negyedannyi szereplési lehetőséget sem kaptak, mint riválisaik. A várost vezető szocialisták - a fideszesek szerint - ügyesen terelték el a figyelmet Miskolc problémáiról, a sikertelen munkahelyteremtésről és a várost sújtó, többezres elvándorlásról. Répássy Róbert - aki nem kapott szerepet a kampányban, így a felelősségét sem firtatja senki - az értékelésben ennél messzebbre megy, és azt mondja: a vereségnek történeti okai vannak, a miskolciak még a 2002 előtti időszak, a korábban kereszténydemokrata színekben, a Fidesz támogatásával indult Kobold Tamás polgármester nevével fémjelzett korszak miatt büntetik a Fideszt. Ezt a 1994-től 2002-ig terjedő időszakot ugyanis Miskolcon sokan a vegetálás időszakának tekintik, amikor a város alig fejlődött. 

A helyi közélet iránt érdeklődő miskolciak szerint a Fidesz eddigi tevékenységét soha nem kísérte átütő siker a megyeszékhelyen. Képletesen szólva: az egykori acélvárosban nem honosodott meg a narancs. 

A Fidesz miskolci szervezete 1988. október 6-án alakult meg az egyetem egyes számú kollégiumában Waschler Tamás negyedéves jogászhallgató (később honvédelmi államtitkár) vezetésével. Az alakuló ülésen a ma is aktív politikusok közül ketten voltak ott: Juga György és Répássy Róbert. Répássy akkor harmadéves joghallgató volt, Juga pedig leendő gépészmérnökként egyedül képviselte a nem jogász hallgatókat az új ellenzéki szervezetben. 

A miskolci fideszesek a rendszerváltás hajnalán tömegrendezvényeken hívták fel magukra a figyelmet. Szeptemberben a munkásőrség feloszlatásáért tüntettek, közben aktívan részt vettek az ellenzéki kerekasztal mintájára szervezett, a hatalom átadásáról szóló miskolci tanácskozásokon. Az 1990-es választáson három egyéni jelöltet állítottak, akik annyi szavazatot gyűjtöttek, hogy Waschler Tamás a borsodi lista éléről bejutott a parlamentbe. 

Az önkormányzati választáson a miskolci Fidesz várakozáson felül szerepelt - csak éppen nem volt polgármesternek alkalmas jelöltjük. (1990-ben még a képviselő-testület döntött a polgármester személyéről.) Végül az egyik Fidesz-tag édesapja, Csoba Tamás helyi vállalkozó vállalta a tisztséget. Ő azonban a fiatal demokraták mellőzésével irányította a várost, és bár a Fidesz-frakció megvonta tőle a bizalmat, nem mondott le: polgármesterségének a ciklus vége előtt bekövetkezett halála vetett véget. 

1994-ben Waschler - Orbán ellenében - a Fidesz elnökének jelöltette magát, de veszített a szavazáson. Miskolcon nyílt titok volt, hogy ezután a párt vezetése arra kérte a miskolci szervezet vezetőjét: halkan vonuljon vissza a politikától, és hagyja el a Fideszt. 

Az 1994-es önkormányzati választáson a Fidesznek csupán három képviselője jutott be a testületbe. Polgármesternek a kereszténydemokrata Kobold Tamást választották, akit 1998-ban immár a Fidesz jelöltjeként újraválasztottak. Kobold Tamás polgármestersége alatt a Fidesz két politikusa is alpolgármesteri tisztséget vállalt: Juga György a városüzemeltetésért és a sportért, Alakszainé Oláh Annamária a kultúráért és az egészségügyért felelt. 

Kísértett a múlt: a Fidesz által hatalomra segített polgármester nélkülük irányította az önkormányzat munkáját, néhány botrányos ügyben azonban előszeretettel hárította a felelősséget az alpolgármesterekre. 

A legnagyobb botrány a Miskolcon a tömegek egyetlen megfizethető szórakozásának tekintett diósgyőri labdarúgás bújtatott támogatása kapcsán robbant ki. Kobold Tamás - aki a népszerűség kedvéért még kezdőrúgások elvégzésére is vállalkozott - elegánsan kihátrált a botrányból, amikor a rendőrség őrizetbe vette a pénzt folyósító önkormányzati társaság - a városi hőszolgáltató - akkori igazgatóját. Juga György irodájában pedig házkutatást tartottak és iratokat foglaltak le. 

Miskolc polgármestere - fideszes politikusok szerint - távolságtartó módon viselkedett az Orbán-kormánnyal szemben, ami miatt a város számos lehetőségtől esett el, annak ellenére, hogy a három miskolci képviselő - Répássy Róbert, Lenártek András és Kádas Mihály - sokat lobbizott különböző állami források megszerzéséért. Címzett támogatást kapott ugyan a Földes Ferenc Gimnázium, a diósgyőri Vasgyári Kórház és a miskolci Semmelweis Kórház is, a város azonban jóval többet profitálhatott volna a kormányközeli kapcsolataiból, ha a polgármester változtat álláspontján. 

Megkerestük Kobold Tamást, aki érdeklődésünkre azt felelte: lezárta magában ezt a korszakot, és nem kíván a Fidesz politikusaival vitát nyitni a múltról. Annyit sikerült megtudnunk: Kobold ma is önkormányzati képviselő Miskolcon, az MKDSZ színeiben. Ezen kívül az egyik helyi, önkormányzati tulajdonú társaság irányításában vesz részt, s van egy saját, pénzügyi területen működő vállalkozása. 

A 2002-es választáson a Fidesz új polgármesterjelöltje a Miskolci Egyetem tanszékvezetője és intézetigazgatója, Pelczné dr. Gáll Ildikó lett. A helyi politikában addig ismeretlen Pelczné 26 százalékot ért el a Fidesz polgármesterjelöltjeként. Kobold Tamás az MKDSZ jelöltjeként 9 százalékot kapott, de a választást az MSZP-s Káli Sándor nyerte óriási fölénnyel. 

Az alpolgármesteri tisztségből távozó Juga György a 2002-es választások után sikertelenül próbált elhelyezkedni, jelentkezését több miskolci cég is azzal utasította el, hogy nem lenne szerencsés politikai üzenete, ha alkalmaznák őt. A fideszes politikus végül a belvárosi lakásszövetkezetnél meghirdetett ügyvezetői állásra is benyújtotta pályázatát, amivel mindjárt címlapra került a helyi sajtóban. Ezt követően - emlékei szerint - olyan lejárató kampány indult ellene, hogy három nap után jobbnak látta visszavonni pályázatát. Azóta kényszervállalkozóként tervezésből és pályázatírásból él. 

Kisebb botrány kísérte Pelczné férjének, Pelcz Gábornak a leváltását a Diósgyőri Sportlétesítmények Kht. éléről, és a párttal választási szövetségre lépett Összefogás Miskolcért Egyesület egyik alapítójának, a városi Vadasparkot régtől igazgató Molnár Attilának felmentését is. Bartha György MSZP-s képviselő szerint Pelcz Gábor határozott idejű kinevezése lejárt, és csak ezt követően írtak ki pályázatot a beosztására, amit más nyert meg. A Vadaspark igazgatóját pedig a beosztáshoz szükséges iskolai végzettség hiánya miatt mentették fel. A képviselő szerint, ha politikai tisztogatás zajlott volna a városban, Pelczné sem őrizhette volna meg a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-nél vállalkozás révén a mai napig betöltött kontrollingvezetői tisztségét. 

Balázsi Tibor az MDF miskolci elnökeként volt jelen a Fidesz miskolci alakuló ülésén. Ma pártonkívüliként, az Új Miskolcért Egyesület képviselőjeként vesz részt az önkormányzat munkájában. Ő úgy véli: a választók azért büntetik a Fideszt, mert hosszú időn át tétlenül nézte, hogy Miskolcon megállt az idő. Az 1990 óta városi képviselőként tevékenykedő Balázsi szerint a Fidesz erőtlen és tehetetlen, a legutóbbi választási kampánya például abban merült ki, hogy a villanyoszlopokat teleragasztotta Pelczné képeivel. 

Legalábbis ennyi látszata maradt annak, hogy Miskolcon nemrégiben kampány volt.

Népszabadság online