Répássy: nyugvópontra juthatnak az alaptörvénnyel kapcsolatos viták
2013.09.09

Megkezdődött az ötödik alaptörvény-módosítás általános vitája, amely Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár ismertetésével kezdődött. A kormány álláspontja szerint az alkotmány mostani változtatásával nyugvópontra juthatnak az alaptörvénnyel kapcsolatos viták.

A vallási közösségeket, a kampányhirdetéseket, a bírósági ügyáthelyezések kérdését valamint a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletének a Magyar Nemzeti Bankra ruházását is tartalmazza az alaptörvény ötödik módosítása, amely által az igazságügyi tárca államtitkára szerint nyugvópontra juthatnak az alaptörvénnyel kapcsolatos viták. A változtatásokról szóló vitát hétfő este kezdte meg a Ház. 


Répássy Róbert az expozéjában közölte: az előterjesztő a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint az Alkotmánybíróság egyes állásfoglalásainak figyelembevételével készítette el a módosítás újabb változatát. 

Mint mondta, kampányhirdetést a változtatások értelmében már nemcsak a közszolgálati médiumok tehetnek közzé, hanem - ingyenesen - a kereskedelmi csatornák is. 

A javaslat a vallási közösségeket érintően elsősorban terminológiai változásokat hajt végre, amely nem érinti a teológiai értelemben vett egyházi önmeghatározást, csupán a közösségi célok megvalósítására tekintettel az állam és az egyház együttműködését - mondta. Az együttműködés a résztvevő egyházaknak többletjogosítványokat eredményez, amelynek alapját a módosítás teremti meg.

Beszámolt arról is, hogy a változtatás megszüntetné a bírósági ügyáthelyezéseket, és a jövőben az Alkotmánybíróságnak 30 helyett 90 napja lesz arra, hogy határozzon a bírói kezdeményezésre indított eljárásokban - mondta.

Répássy Róbert a vitában elhangzott ellenzéki kritikákra úgy reagált, hogy ha valóban javításra szorul a módosítás szövege, akkor módosító indítványokkal ezt meg fogják tenni.

MTI