Különleges matrica védhet a spekulációtól
2013.09.06

A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni – ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén, pénteken Budapesten.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elfogadta a MÜK javaslatát – közölte Répássy Róbert, a tárca államtitkára. A zsebszerződésekkel kapcsolatban Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára reményét fejezte ki, hogy 2014. május 1-jétől spekulációs céllal nem lehet földet vásárolni Magyarországon, termőföldet csak helyben lakó földműves szerezhet. A megszületett megoldás onnan indult, hogy Nagy István fideszes képviselő önálló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amellyel azt kívánta megakadályozni, hogy a termőföld megszerzését korlátozó szabályokat ki lehessen játszani.

Mint Bánáti János elmondta, ennek egyik szabálya a zsebszerződések ügyében „feltörte” volna az ügyvédi titoktartást, amivel nem értett egyet a MÜK. Ezért ehelyett azt javasolták, hogy a törvény hatálybalépése után létrejött szerződésekre olyan matrica kerüljön, amelynek a felragasztási időpontját központi adatbázisban rögzítik, vagyis időbélyegzővel látják el. Miután a zsebszerződéseken rendszerint nincs dátum, így nem is lehetne őket felhasználni, illetve megszűnne annak a lehetősége, hogy utólag visszadátumozzanak szerződéseket.

Bánáti János analógiaként felhozta: a lakásmaffiát az ingatlan-adásvételi szerződések kötelező ügyvédi ellenjegyzésével lehetett visszaszorítani. Répássy Róbert hitelesítő, sorszámozott biztonsági matricának nevezte a tárcája által is támogatott megoldást, mivel az erősíti a szerződésbe vetett bizalmat. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy valamennyi ügyvédi okiratra felkerüljön a matrica.

Az államtitkár elmondta: a büntetőeljárási törvénybe vissza akarják állítani azt a szabályt, hogy a tanúnak is lehessen jogi képviselője. Ez a lehetőség 2011-ben került ki a törvényből.

MTI