Az új Btk-ról beszélt Répássy Róbert Szolnokon
2013.06.06

Bűnmegelőzési konferenciát rendezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala, melynek fókuszában a gyermekek védelme állt. A tanácskozáson részt vett Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár, aki az új Büntető Törvénykönyv a gyermekek és a család speciális védelmét célzó rendelkezéseiről beszélt.  Az államtitkár ezt követően ellátogatott a Zsaru-napok elnevezésű rendezvényre,  amelyen megtekintette az Igazságügyi Szolgálat kihelyezett ügyfélszolgálatát.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár elmondta, a július 1-jén életbe lépő Büntető Törvénykönyv nagy hangsúlyt helyez a visszaesőkre, a bűnismétlőkre, ugyanis esetükben megemelték a büntetési tételeket.  Az új dokumentum a gyermekeket és a családokat érintő pontjai a gyermekbarát igazságszolgáltatás elvéhez igazodik. Jobban fókuszál a gyermekek jogainak fokozottabb védelmére. A büntetési tételek megállapításában súlyosbító tényezőként szerepel az ellenük elkövetett bűncselekmény, ugyan úgy, mint az idősek és a fogyatékkal élők esetében is. Az államtitkár újdonságként említette, hogy a gyermekek ellen lekövetett szexuális bűncselekmény esetében az áldozat 18 éves kora után még 5 évig feljelentést tehet.  Így, az elkövetők nem bízhatnak abban, hogy tettük büntetlen marad. 

  

A gyermekbarát meghallgató szobák kialakítása folyamatosan zajlik. Azt szeretnék elérni, hogy akár áldozat, akár elkövető a gyermek, korának és értelmi képességeinek megfelelő eljárásban részesüljön. Szeretnék elkerülni, hogy az eljárás során még egy újabb trauma érje a gyermeket. 

Répássy Róbert szerint szükséges a gyermekek tájékoztatása.  A 13-14 éves gyerekek esetében különösen fontos, hogy tudják: felelősek a tetteikért, valamint azt is, cselekedeteiknek mi lehet a következménye. 


A kormány is elkötelezte magát a gyermekek védelme mellett – mondta Kállai Mária kormánymegbízott a konferenciát követő sajtótájékoztatón. Ennek első lépéseként az elmúlt év a „gyermekbarát igazságszolgáltatás” jegyében telt. Az erőfeszítéseknek már látszanak az eredményei. Többek között csökkent a veszélyeztetett gyermekek, valamint a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, de sok még a tennivaló. Erre szolgált ez a tanácskozás is, melynek elsődleges feladata az elért eredmények számbavétele és ebből következően a további tennivalók kijelölése. 

  

Jó alkalom volt arra, hogy a gyermekvédelemben közvetlenül érintettek, a civilek, a települési önkormányzatok különböző szakmai területen dolgozó munkatársai, a rendőrség szakemberei személyesen is találkozzanak és megosszák egymással gondolataikat, tapasztalataikat. A soktényezős bűnmegelőzési tevékenység eredményessége az együttműködésen, a partneri kapcsolaton alapul. Az információcsere, a gyors hatósági reakció, valamint a visszacsatolás segíti a szakemberek munkáját.

kormanyhivatal.hu