A Fidesz az AB-nél fellebbez az OVB-döntései ellen
2007.04.12

A Fidesz az alkotmánybíróságnál támadja meg az Országos Választási Bizottság azon döntéseit, amelyekben ismételten elutasította az ellenzéki párt népszavazási kérdéseit, a tandíjról, a vizitdíjról, illetve a kórházi napi díjról. Az ellenzéki párt a tandíj ügyében az OVB döntésének jogszerűségét is vizsgáltatná.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) "hadat üzent" az alkotmányosságnak, az Alkotmánybíróságnak (Ab) és a népakaratnak azzal, hogy elutasította a Fidesz és a KDNP vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdéseit - jelentette ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. 

"Népszavazásellenes az OVB" 

"Gyurcsány Ferenc tavaly tavasszal elvette a szabad döntés lehetőségét az emberektől, most pedig az ő embere tette ugyanezt, az általa vezetett testületben" - fogalmazott, Szigeti Péter OVB-elnökre célozva. Répássy szerint az OVB a kormány akaratát hajtja végre, és nem csak politikailag elfogult, hanem kifejezetten népszavazás-ellenes is. 

A frakcióigazgató közölte: a jövő héten a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos két kérdés ügyében, ezen a héten pedig a korábban szintén elutasított tandíjról szóló kérdés ügyében is az Alkotmánybírósághoz fordulnak. 

Az OVB szerdai ülésén utasította el a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezést, annak a jövőbeni költségvetésre való korlátozó hatása, az egészségbiztosítási alap fokozott alkotmányossági védelme, valamint az Alkotmánybíróság által még nem értelmezett "burkolt alkotmánymódosítás" miatt. 

Presztízsharc? 

Répássy Róbert szerint ugyanakkor ezzel a döntéssel az OVB tudatosan szembehelyezkedett az Alkotmánybíróság döntésével, és egyfajta presztízsharcot folytat a testülettel. 

Emlékeztetett arra, az Alkotmánybíróság az első vizitdíjról szóló kérdést eredetileg arra hivatkozva utasította vissza, hogy nem lehet az aktuális évre olyan népszavazást kiírni, amely érinti a költségvetést. Hozzátette: az Ab ugyanakkor megállapította, hogy jövőbeni költségvetésre vonatkozó kérdés ügyében az aláírási ív hitelesítése megalapozottan nem tagadható meg. 

A Fidesz ezért újrafogalmazva, és a következő évre vonatkozóan nyújtotta be a vizitdíjról, illetve a kórházi napidíjról szóló kérdéseket, amelyeket azonban az OVB ismét elutasított, annak ellenére, hogy az Ab egy korábbi határozatában azt is kimondta, önmagában nem tesz tiltottá egy népszavazást, ha annak eredménye érinti a következő költségvetési törvény megalkotását - hangsúlyozta a Fidesz frakcióigazgatója. 

Répássy Róbert bejelentette: a tandíjról szóló kérdés ügyében az OVB-eljárás jogszerűségének vizsgálatát is kérik majd az Alkotmánybíróságtól, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a testület másodszorra is ugyanazokkal az indokokkal utasította el a kérdést. 

A Fidesz frakcióigazgatója szerint az OVB gyakorlata sérti a jóhiszemű joggyakorlás elvét, a joggal való visszaélés tilalmát és a választási szervek együttműködési kötelezettségét is, az ugyanis elfogadhatatlan, hogy a testület rendre a számára nyitva álló határidők utolsó vagy utolsó előtti napján bírálja el a kérdéseket. 

Kérdésre válaszolva Répássy Róbert azt mondta: bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság még tavasszal elbírálja beadványaikat, és így sikerül egy népszavazást tartani az összes elfogadott kérdésben, bár "az OVB pont a kérdések szétválasztásán mesterkedik".

index.hu / MTI